Tohumlar normal şartlarda 12-15 günde çimlenirler. Çimlenme 10-35 °C’de olur.
Serin iklim sebzesidir. Aşırı sıcaklar ve kuraklığı sevmez bu durumda verim ve kalite düşer. Optimum gelişme sıcaklığı 15-20 °C’dir. Kışlık veya yazlık pırasa çeşidi oluşuna göre düşük sıcaklıkların tedrici şekilde oluşmasına bağlı olarak -18 °C’ye kadar dayanan kışlık çeşitler vardır. Pırasalar uzun gün bitkisidir.
İki farklı üretim şekli vardır.
Doğrudan tohum ekimi ile üretim :
Pırasalar doğrudan tohum ekimi yoluyla üretilebilirse de üretimi çok büyük ölçüde önce tavalarda fidelerinin üretimi, daha sonra bu fidelerin esas yerlerine dikilmesi suretiyle yapılmaktadır. Ekimden 10-15 gün sonra bitkiler toprak üstünde görülürler. Çimlenme tamamlandıktan sonra sık olan yerlere sıra üzerinde 12-15 cm’de bir bitki kalacak şekilde seyreltme yapılır.Fide ile üretim : Fide ile üretim için önce ihtiyaç olan kadar fidenin zamanında dikime hazır olacak şekilde yetiştirilmesi gerekir. Dikim tarihi esas alınarak bundan 50-70 gün önce tohum ekilerek fide hazırlanır.
Bir kez çapalanır, kökler doldurulur.
Kışlık sebzeler grubunda yer alan pırasa iki yıllık bir sebzedir. Birinci yıl yenilen uzun yapraklı gövde oluşur, ikinci yıl çiçek açar ve tohum bağlar.
Fideyle üretimde can suyundan sonra 2 haftada bir sulama yapılır.
Fide ile üretim için önce ihtiyaç olan kadar fidenin zamanında dikime hazır olacak şekilde yetiştirilmesi gerekir. Tohum ekiminden fidelerin dikim büyüklüğüne gelmelerine kadar (6-8 mm kesit kazandıkları zaman) kadar fide yetiştirme şartları ve yetiştirme sıklığına bağlı olarak 50-70 gün zaman ister. Dikim tarihi esas alınarak bundan 50-70 gün önce ekim yapılır.
Diğer kış sebzelerinin yetiştirilme bilgilerini de yandaki etiketlerden görebilirsiniz.
Not: bilgiler deneyimlerimiz, sebzecilik kitabı ve internetten derlenmiştir.
http://kumpnar.blogspot.com/search/label/K%C4%B1%C5%9F%20sebzeleri.